torsdag 16 maj 2013

Varför "flagom" och "aldrig vila"

Har retat mig länge på två flitigt använda uttryck av gymtränande idag. "Flagom" eller utskrivet "fuck lagom" används ofta för att tala om att man kör stenhårt!
 Är stenhårt alltid bra? Nej att alltid köra långt över sin förmåga gör att du bryter ner kroppen för mycket. Många tränare tycker att ett pass är bra om adepten/erna knappt kan gå därifrån och gärna spyr under träning, då har det tränats bra!? Ingen tanke behöver läggas på varför vi gör denna träning eller vilka övningar, intervaller eller  andra metodval som använts bara de som tränar är komplett utmattade. till exempel är det otroligt nog fortfarande populärt att sätta adepterna i 90 grader mot en väg, den så kallade jägarstolen. Men för vem är jägarstolen bra? Att sitta 90 grader gör fruktansvärt ont till slut så kanske du kan träna det mentala, om du inte bryter ner träningsglädjen. Har sett åtskilliga  fotbollslag träna på detta sätt, på vilket sätt liknar jägarstolen de fysiska krav som ställs på en fotbollspelare? Statisk styrka som i jägarstolen finns överhuvudtaget inte som ett fysiskt krav i fotboll eller skulle jag vilja påstå i någon idrott! Ett bra upplagt träningsprogram bör ha en pulsering av träningsintensitet och volym, inte alltid maximal ansträngning. Ett bra träningsprogram bör vara upplagt efter de fysiska krav idrotten vi tränar för, eller för de träningsmål vi har i gymet eller när vi springer för motion.

Lagom hård träning är nyckeln till framgång! Lagom betyder inte mesträning, det betyder att träningen är upplagd på den nivån den tränande befinner sig för tillfället.

Ett annat ofta använt uttryck är "aldrig vila"! Det dummaste uttryck som finns när det gäller träning. Framgångsrika atleter har ett väl upplagt program som inkluderar, bra lagom hård träning, bra kost, minimalt med alkohol eller andra gifter, samt VILA. Vila är heller inte bara när du sover, vilket många gör för få timmar. Vila från träningspass är en sak, men vilar du när du är på arbetet, eller när du är stressad i skolan? Vilar du när du går på Disco, fest etc. Hur hårt du kan träna är i stort beroende av hur mycket och effektivt du vilar! Har du dålig vila i vardagen kan du  inte träna lika ofta med förväntad utveckling av din fysiska potential. För någon med en intensiv vardag med mycket jobb, studier, familj etc. är det smartare att träna mer sällan.

I min värld är inte "flagom" eller "aldrigvila" något häftigt som visar att man är dedikerad! Jag dömer
ingen som använder dessa uttryck, jag har själv tränat på detta sätt i min ungdom, och det om något är en sak jag skulle vilja ändra i mitt idrottsliv, om det var möjligt! Hoppas jag inte retat upp för många, men väckt någon tanke.

Lycka till med er träning vad än erat mål är! Införliva tanken på vila, och att lagom är bäst så tror jag ni kommer att utvecklas mer positivt, och ni kommer definitivt att ha roligare på träningen och inte så mycket ångest för "grispass".

3 kommentarer:

 1. Som upphovsman till båda uttrycken så tycker jag att du utgått från att alla som nyttjar detta per automatik tränar sk "grispass". Tvärt om så är uttrycken för oss som inte vill sitta still, tvinga in vilodagar. Hur gör vi då för att uppnå detta? Jo... Vi periodiserar träningen, vi flikar in atletiska moment och blandar detta med "disco träning". Vi sover ordentligt på kvällarna, vi äter rikligt på dagarna och sen studsar vi med glädje iväg till gymmen.

  Fuck lagom kommer ifrån rädslan att sticka ut då folk som du har omkring dig kan komma att känna sig utmanade pga att du verkligen bryr dig om vad du stoppar i dig och hur dina senare år i livet ska te sig. Istället för att skämmas för att du strävar efter en mer optimal fysik och styrka så uppmanar jag alla att skita i att vara lagom och istället testa sina gränser. Kroppen är fenomenal på att säga när det blir för mycket och för hårt... Du behöver inte en blogg eller en träningsbok för att veta "hur hårt du kan träna".

  Alldeles för många där ute planerar in sina vilodagar innan de planerat in sina styrkepass och sen ger de upp pga uteblivna resultat. Att smeka dessa individer medhårs och säga att lagom är bra är att dra en slöja över deras ögon. Förklara istället att det är hårt arbete som kommer ge tydliga resultat och att OM man lär sig ta i på ett strukturerat effektivt sätt så kommer stolthet och resultat hand i hand i slutändan.

  Ingen av oss har påstått att Flagom eller Aldrigvila är "häftigt". Vi har istället skapat en tillhörighet som fått tidigare sedentära människor att gå till gymmet och VÅGA köra lite hårdare.

  Som vanligt är det farligt att projicera för mycket när man stöter på dessa ord. Du ger din tolkning och inte det du kommit fram till efter viss efterforskning. Jag skulle önskat att du satte dig in i vilka typer det är som använder dessa "hashtags" så hade du fått se mångfalden och den otroligt positiva anda som genomsyrar samtliga individer.

  /Mikael Hollsten
  Aldrigvila.se

  SvaraRadera
 2. Tack Mikael för ett mycket bra svar! När du beskriver uttrycken som upphovsman till dem tycker jag också att det står för något verkligen sunt och vettigt! Det är så jag själv lever. Tyvärr så ser jag en stor förvrängning av vad din tanke med uttrycken är hos mina elever, och föredetta elever, och det är det jag beskriver. Däremot tycker jag om vad du beskriver för livsstil kopplat till begreppen. Att du får folk att våga ta i på gymmet är jättebra! Något jag däremot inte förstår i ditt svar är att man inte behöver träningsböcker eller bloggar för att veta hur man skall träna, utan att kroppen "talar om det". Samtidigt beskriver du ett planläggande av styrkepass och en strukturering. Det är just detta gemene man inte klarar och måste lära sig någonstans. Många som börjar träna känner inte sin kropp och dess signaler. Min största övertygelse är att de flesta jag känner som använder dina uttryck är övertränade och skulle vinna på att planera in vilodagar, som är riktiga vilodagar inte på grund av att det är fest just den dagen eller att det var det förra dagen. Men nu vet jag iallafall vad din grundtanke med uttrycken är och den stöder jag. Ursäkta ett mycket sent svar, då jag missat att du skrivit här. Har inte varit aktiv på bloggen då jag som 4-barns far, Idrottslärare, Bonde och tävlande i Kettlebells nog verkligen lever ett"flagom", "aldrigvila" liv. Tack än en gång för ett trevligt svar.
  Med Vänliga Hälsningar Rickard

  SvaraRadera